Karaman’ın ilçeleri nelerdir?
Karaman’ın merkez ilçe dahil 6 ilçesi vardır. Bunlar: Merkez İlçe, Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler’dir. İklim yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.
Karaman’ın en güzel ilçesi hangisidir?
Ermenek, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri nedeniyle Karaman’ın en güzel ilçesidir. Karaman’ın bu incisi keşfedilmeyi bekleyen birçok güzelliğiyle sizi bekliyor. Karaman’a yolunuz düşerse Ermenek’i ziyaret etmeyi unutmayın.
Karaman’ın en büyük ilçesi hangisidir?
Buna göre Karaman’ın merkez ilçesi hem yüzölçümü en büyük hem de nüfusu en fazla olan ilçe iken, Başyayla ilçesi ise nüfusu en az ve yüzölçümü en küçük ilçe konumundadır.
Karaman’da kaç belediye var?
Karaman İlçe Sayısı: 5 Belediye Sayısı: 11 Belde Sayısı: 5 Köy Sayısı: 158
Karamanın neyi meşhur?
Karaman’da halı dokumacılığı, dokumacılık (kilim, paçavra vb.), halıcılık, bakır işlemeciliği, marangozluk, mobilyacılık, testerecilik ve dikiş, nakış gibi geleneksel el sanatları yapılmaktadır. Karaman’ın Taşkale halısı ve Ayrancı’nın Koraş halısı ünlüdür.
Karaman Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?
İstatistiklere göre ülke nüfusu 78 milyon 741 bin 053 kişi, Karaman nüfusu ise 242 bin 196 kişi olarak tahmin edildi. Şehrimiz Türkiye nüfus sıralamasında 66. sıradaki yerini korudu.
Karaman hangi ilden ayrıldı?
İlde km2’ye 29 kişi düşmektedir. 1989 yılında İç Anadolu’nun kalkınması kararıyla Konya’dan ayrılarak il statüsüne kavuşturulmuştur. Karaman’ın Ayrancı ve Kazımkarabekir merkez ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde ise Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Karaman daha önce hangi ile bağlıydı?
1256 yılında Karamanoğulları Devleti’nin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya ili sınırları içerisinde KARAMAN adını almıştır. Karamanoğlu Mehmetbey, Moğollarla Konya için yaptığı savaşı kazanarak, Konya’yı Moğol işgalinden kurtarmış ve Karamanoğlu Devleti’nin başkenti yapmıştır.
Karaman’ın denize kıyısı var mı?
Mersin’in iç ilçelerinden biri olup Toros Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır.
Karaman kışın soğuk mu?
Karaman ilinin iklimi ve bitki örtüsü çeşitlidir. Bu ilde, tipik Orta Anadolu iklimi yazları genellikle sıcak ve kuraktır; soğuk ve karlı kışları olan karasal bir iklim vardır.
Karaman neden önemli?
Karaman, coğrafi konumu ve tarımsal ve ekonomik faaliyetleri nedeniyle ülkemizin en önemli illerinden biridir. Karaman, tahıl ve bakliyat üretimi ve ticareti açısından önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca meyve yetiştiriciliği, özellikle elma yetiştiriciliği açısından bir meyve üretim merkezidir.
Karaman’da ne yenir?
Karaman mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Bulgur pilavı ilde hemen hemen her gün ana yemek olarak yenir. Özel günlerde şebit pilavı ve etli ekmek yapılır. Arabaşı çorbası, calla, gulan böreği, guymak, zülbiye, batırik, zerde ve palize tatlısı yöresel yemeklerdir.
Karaman’da hangi göl var?
Karaman ili sınırları içerisinde doğal ve yapay göller de bulunmaktadır. Bu göller: Akgöl, Acıgöl, Gödet Baraj Gölü, Ayrancı Baraj Gölü ve Ermenek Baraj Gölü’dür.
Karaman hangi illere yakın?
Karaman, Türkiye’nin 81 ilinden biridir. Bu il, Türkiye’nin yedi bölgesinden biri olan Orta Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Bu bölgenin Konya bölümünde yer almaktadır. Bu şehrin sınırındaki komşu şehirler şunlardır: Güney sınırında Mersin, batı sınırında Antalya ve doğu ve kuzey sınırlarında Konya.
Karaman’da hangi köyler var?
KöylerAdaköy.Ağaçyurdu.AğılönüAkçaalan.Akpınar.AlaçatıAşağıakın.Aşağıkızılca.Daha fazla ürün…
Karaman’da hangi köyler var?
KöylerAdaköy.Ağaçyurdu.AğılönüAkçaalan.Akpınar.AlaçatıAşağıakın.Aşağıkızılca.Daha fazla ürün…
Karaman ili hangi ilden ayrıldı?
İlde km2’ye 29 kişi düşmektedir. 1989 yılında İç Anadolu’nun kalkınması kararıyla Konya’dan ayrılarak il statüsüne kavuşturulmuştur. Karaman’ın Ayrancı ve Kazımkarabekir merkez ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde ise Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Karaman eskiden nereye bağlıydı?
Klasik dönemde şehrin adı LARENDE idi. 1256 yılında Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya ili sınırları içerisinde KARAMAN adını aldı.
Karaman hangi şehre yakın?
Karaman, Orta Anadolu Bölgesi’nin güneyinde 37.11 kuzey enlemi ile 33.15 doğu boylamı arasında yer almaktadır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke ve batısında Antalya bulunmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metredir.