İçeriğe geç

Bihaber Yaşamak Ne Demek

Bihaber olmak nedir?

Türk Dil Kurumu açısından bu sözcüğün anlamı “cahil, ilgisiz” olarak ifade edilmektedir. “Televizyon bile izlemediği için olup bitenlerden habersizdir.” Bu sözcük yukarıdaki örnekle cümle içinde kullanılabilir.

Bihaber kalmak ne demek?

Türkçede yaygın olarak kullanılan bir terim olan “bihaber” kelimesi “cahil” anlamına gelir. Kelimenin kökeni Farsça olup “bi” (olumsuz ek) ve “haber” (bilgi, enformasyon) kelimelerinden oluşur. Başka bir deyişle, şüphelenmeyen bir kişi veya durumun bir şeyden habersiz veya cahil olması anlamına gelir.

Bihaber ne demek TDK?

Clueless kelimesi habersiz veya cahil anlamında kullanılır. Kesinlikle “bir haber parçası, bir haber parçası” şeklinde yazılmaz. Bihaber kelimesi “Bihaber” olarak ve “r” harfi olmadan yazılır.

Bihaber mi bir haber mi?

TDK’ya göre oblivious kelimesinin doğru yazımı “oblivious” şeklindedir.

Bihaber hangi dilden?

cahil – Nişanyan Sözlük. Farsça bī-χabar بیخبر, “cahil” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Farsça bī “yoksunluk edatı” ve Arapça χabar خبر’nın bir bileşiğidir.

Dünyadan bihaber ne demek?

S. (bi:haber) 1. cahil, bilgisiz. Kısacası, dünyadan habersiz olan.

Bihakkın ne demek TDK?

Arapça kökenli bir kelime olan bihakkın kelimesi Türkiye’de günlük hayatta pek kullanılmaz. Ancak birçok farklı kitapta doğru, düzgün ve uygun gibi anlamlarla kullanılır.

Bizar olmak ne demek TDK?

Bizarre kelimesi ayrıca kelime grubu tarafından bizarre olarak değerlendirilir. Bu kelime grubunun Türkçe karşılığı “korkmak, sıkılmak veya yorulmak” gibi ifadelerle ifade edilir.

Bezm etmek ne demek?

geçişsiz f. (Eski Türkçe bez-mek ‘üşümekten titremek’) (-in) Yeteri kadar almak, yorulmak, sıkılmak, bıkmak: Hem okudum, hem yazdım / Yalan dünya, senden bıktım (Karacaoğlan).

Bihayr ne demek?

Aslında Hayr kelimesi mutlak ve sınırlı anlamda iyilik ve üstünlük anlamını içerir. Bu kelime rakipsiz olan Allah için kullanıldığında rakipsiz olan mutlak bir üstünlüğü ifade eder.

Bihzat ne demek?

Behzat, Farsça kökenli bir isimdir ve “üstün”, “en iyi”, “asil” veya “yüce” anlamına gelir. Bu isim genellikle kişinin asil bir karaktere sahip olduğunu ve seçkin bir varlığı sürdürebileceğini ima eder. Behzat ismi, kişinin yetenekleri ve karakteriyle öne çıkan dikkate değer bir kişi olduğunu gösterir.

Habaset ne demek TDK?

(ﺧﺒﺎﺛﺖ) i. (ar. habāѕet) kötülük, fenalık, alçaklık.

Kalakalmak nasıl yazılır TDK?

Birlik. F. (Gözönü nasıl yazılır?

Açık, net, belirgin anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlış yazılır çünkü açıktır. Doğru kullanımı görünür olmalıdır.

Bir an mı biran mı?

TDK sözlüklerine göre “bir an” ayrı yazılır. Bazı örneklerde görülen “biran” gibi yazımlar yanlıştır. TDK’ya göre zarf olarak kullanılan “bir an” sözcüğünün anlamı şudur: Çok kısa bir zaman dilimi.

Bîçâre ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu’na göre çaresiz kelimesi; yoksul, aciz anlamına gelmektedir.

Bihaber nasıl okunur?

Bihaber: Farsça bi- olumsuzluk öneki olup uzun telaffuz edilir (bi:haber). Uzun kelimeler ayrıca bibaht, özçare, bigünah, bikarar, binamaz, biperva, bitap, bitaraf, bivefa, bizar kelimelerinde de kullanılır. Kısa okumak en yaygın telaffuz hatalarından biridir.

Esbab olmak ne demek?

Esbab kelimesinin “bir şeye sebep olan kimse” anlamında kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Esbab kelimesi “sebep” veya “bir şeye sebep olma” anlamında kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. “Esbab” denildiğinde “sebep” ve “sebepler” anlamına geldiği söylenebilir.

Bezm olmak ne demek?

geçişsiz f. (Eski Türkçe bez-mek ‘üşümekten titremek’) (-in) Yeteri kadar almak, yorulmak, sıkılmak, bıkmak: Hem okudum, hem yazdım / Yalan dünya, senden bıktım (Karacaoğlan).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir